تصفیه فاضلاب چیست
شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید تصفیه فاضلاب چیست و به چه روشهایی انجام میشود و اصولا تصفیه فاضلاب چه ضرورتی دارد. به مجموعه آبهای مصرف شده در محیطهای مسکونی، تجاری، صنعتی، اداری و کشاورزی و ... که حاوی مواد آلاینده بوده و دچار تغییراتی در رنگ، بو و شاخصهای کیفی شود به اصطلاح فاضلاب یا پساب گفته میشود. فرایند حذف این مواد آلاینده از فاضلاب تصفیه فاضلاب نامیده میشود. تصفیه فاضلاب به روشهای مختلفی انجام میشود. برای آشنایی با این روشها با ما همراه شوید.
https://tamadon-tasfie.com/wastewater-treatment/
انواع فاضلاب
برای پاسخ به این سوال که تصفیه فاضلاب چیست ابتدا باید با انواع فاضلاب آشنا شویم تا بتوانیم پاسخ مناسبی برای این سوال پیدا کنیم. اجزای تشکیل دهنده فاضلاب و انواع آن به سیستم جمع آوری فاضلاب در هر مجموعهای بستگی دارد. فاضلاب از منابع متعددی ایجاد میشود که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
فاضلاب صنعتی
در این فاضلاب فضولات صنعتی بیشتر است و متغیرترین نوع فاضلاب است، زیرا فاضلاب هر کارخانه و صنعتی منطبق با ماهیت فعالیتهای آنها است. این فاضلاب خطرناکترین فاضلاب تولید شده است و بسته به نوع صنعت و میزان آلودگی روشهای متفاوتی برای تصفیه دارد.
فاضلاب کشاورزی
این نوع فاضلاب حاوی باقیماندههای سموم، آفتکشها و کودهای شیمیایی است.
سیلابها
آبهای جاری ناشی از بارش باران یا ذوب برف که به صورت مجزا یا مشترک با فاضلاب خانگی جمع آوری و تصفیه میشود.
جریان نفوذی
آبهای خارجی که از طریق درز، شکاف و... وارد فاضلاب میشود.
فاضلاب انسانی
این فاضلاب که از استفاده انسان از آب جهت مصارف بهداشتی ایجاد میشود فاضلاب خانگی نامیده میشود و از واحدهای مسکونی، تجاری، صنعتی و واحدهای مشابه تولید و جمع آوری میشود. به این نوع فاضلاب، فاضلاب انسانی یا خانگی هم میگویند.
عمدهترین فعالیتهایی که باعث تولید فاضلاب خانگی میشود عبارتند از استفاده از سرویسهای بهداشتی، استحمام، شستشوی ظروف، شستشوی لباس و....
تصفیه فاضلاب و مراحل آن
تا اینجا با انواع فاضلاب آشنا شدید و در ادامه به پاسخ این سوال که تصفیه فاضلاب چیست و چه مراحلی دارد میپردازیم.
به طور معمول تصفیه فاضلاب ۳ مرحله دارد.
۱- تصفیه مقدماتی یا اولیه:
این مرحله شامل آشغالگیری، دانهگیری و چربی گیری است. جامدات معلق در این مرحله در حوض دانهگیر و حوض تهنشینی از فاضلاب جدا میشوند. در این مرحله باید حدود نیمی از جامدات معلق از فاضلاب جدا شود و BOD مربوط به این جامدات حدودا ۳۰٪ از کل آلی ورودی فاضلاب است.
۲- تصفیه ثانویه یا تصفیه بیولوژیک فاضلاب:
این مرحله شامل هوادهی و استفاده از میکروارگانیسم ها برای تصفیه فاضلاب است. هدف اصلی در این مرحله جدا کردن سایر جامدات معلق باقیمانده و مواد آلی قابل تجزیه بیولوژیکی است. به وسیله تجزیه بیولوژیکی مواد آلی به لختههایی لجن که قابلیت ته نشینی دارند تبدیل می شوند. این مرحله نسبت به مرحله اولیه به زمان ماند بیشتر و سرمایه گزاری بیشتری نیاز دارد.
۳- تصفیه پیشرفته:
کیفیت پساب تولید شده در مرحله دوم ممکن است منطبق با استاندارهای لازم نباشد. تصفیه پیشرفته شامل زلال سازی و فرایندهای تکمیلی مانند نیترات زدایی، عبور فاضلاب از صافیهای ماسهای، استفاده از کربن فعال، نمک زدایی به روش تبادل یونی، حذف فسفر و نیتروژن و .... است. در واقع در این مرحله آلایندههایی که در مرحله اول و دوم از فاضلاب جدا نشده بودند را حذف میکند.
تصفیه فاضلاب چیست و به چه روشهایی انجام میشود
واحد فیزیکی و وظایف آن
در این واحد فعالیتهای فیزیکی غالب هستند و به همین دلیل به ان واحد فیزیکی میگویند. در اینجا فعالیتهایی مانند آشغالگیری، دانهگیری، اختلاط، انعقاد،تهنشینی، شناورسازی، صافیسازی و انتقال گاز از واحدهای فیزیکی انجام میشود.
واحد شیمیایی و وظایف آن
در این قسمت جداسازی یا تبدیل آلایندهها بر اثر اضافه کردن مواد شیمیایی یا در نتیجه واکنشهای شیمیایی اتفاق میافتد. ترسیب شیمیایی، جذب سطحی و ضدعفونی کردن از رایجترین فرایندهای تصفیه در واحد شیمیایی است.
واحد بیولوژیکی و وظایف آن
جداسازی آلایندهها از طریق فرایندهای بیولوژیکی در این واحد انجام میشود. این روش موثرترین راه برای کاهش مواد آلی در فاضلاب است. فعالیتهای این واحد بر اساس نوع میکروارگانیسمهای فعال به ۳ دسته تقسیم میشود.
۱- فرایندهای هوازی
۲- فرایندهای بیهوازی
فرایندهای بیولوژیکی ترکیبی که شامل فرایندهای هوازی، بی هوازی و انوکسیک است. این مرحله جزو تصفیه پیشرفته فاضلاب در حذف ازت و فسفر است.
تصفیه بیولوژیکی بسته به اینکه در سیستمهای رشد معلق، رشد چسبنده یا ترکیبی از آنها انجام شود به دستههای دیگری تقسیم میشود. در زیر به این دستهبندی اشاره شده است.
تصفیه بیولوژیکی هوازی فاضلاب
تا اینجا با مفهوم فاضلاب و اینکه تصفیه فاضلاب چیست آشنا شدید. در ادامه با روشهای متنوعتر و ویژهتر در تصفیه فاضلاب آشنا میشویم.
تصفیه بیولوژیکی هوازی از میکروارگانیسمهای هوازی در حضور اکسیژن برای حذف مواد آلی و تصفیه فاضلاب استفاده میکند. این روش تصفیه بسته به نوع محیط رشد و روش تصفیه انواع مختلفی دارد که در زیر آورده شده است.
فرایند لجن فعال
این فرایند یک سیستم کشت میکروبی رشد معلق است. در این روش میکروارگانیسمهای زنده و فعال در لجن تهنشین شده وجود دارد.
برای مشاهده تصاویر پکیج های تصفیه فاضلاب انسانی به لینک زیر مراجعه نمائید
https://tamadon-tasfie.com/human-wastewater-treatment-package/
فرایند لجن فعال با هوادهی گسترده
در اینجا زمان هوادهی طولانیتر است و بارگذاری آلی کمتری اتفاق میافتد. این روش برای مجموعههای کوچک مناسب است و میزان لجن تولیدی نسبت به حالت قبل کمتر است.
لجن فعال با رشد ثابت
در این مرحله از مخزنهایی با جنس PVC استفاده میشود تا محیطی مناسب برای رشد باکتری ایجاد شود. دیفیوزهایی که در کف مخزن هستند فرایند هوادهی عمیق را انجام میدهند. در این رآکتورها از هیچ دستگاه پیچیده الکترومکانیکی استفاده نمیشود و نسبت به سیستمهای متعارف و قدیمیتر به فضایی کمتری نیاز دارد.
راکتور ناپیوسته متوالی
این رآکتور که به SBR نیز معروف است به صورت متوالی پر و خالی میشود. تمام فرایند درون همین رآکتور انجام میشود و نیازی به حوضهای تهنشینی ندارد. در واقع یک رآکتور اختلاط کامل است.
تماس دهندههای بیولوژیکی دوار
این رآکتور صفحات مدور نزدیک بهم از جنس پلی وینیل کلراید و پلی استریم دارد که به آرامی در فاضلاب میچرخند. چرخش این صفحات باعث برخوردهای مکرر مواد آلی موجود در فاضلاب و اکسیژن موجود در هوا میشود که منجر به تصفیه فاضلاب میگردد.
بیورآکتورهای غشایی
این روش همان فرایند لجن فعال است اما برای تهنشینی و جداسازی مواد معلق از فاضلاب از سیستم غشایی استفاده میشود.
تصفیه بیولوژیکی بیهوازی فاضلاب
در این روش تصفیه هوا دخالتی ندارد و پساب با تعداد زیادی از میکروارگانیسمها مخلوط میشود. باکتریها مواد آلی را به گاز متان تبدیل میکند.
تمدن تصفیه ایرانیان
آب پاک و سالم یکی از منابع حیاتی اصلی در کره زمین است و از آنجایی که با بحران آب مواجه هستیم ضرورت تصفیه آب و فاضلاب و استفاده مجدد از آن بسیار مهم است. آب حاصل از تصفیه فاضلاب انسانی متداولترین و پرکاربردترین پساب تصفیه شده است. در اینجا با تعریف فاضلاب و انواع آن آشنا شدیم و میتوانیم پاسخ مناسبی به پرسش تصفیه فاضلاب چیست بدهیم. آب تصفیه شده میتواند در صنعت و کشاورزی استفاده شود و دوباره به چرخه تولید برگردد.
لینک منبع:
https://tamadon-tasfie.com/wastewater-treatment-package