بنزین گران می شود | سهمیه بنزین کدام خودرو بیشتر است؟
فاطمه کاهی درباره افزایش قیمت فرآوردههای نفتی شامل بنزین، گازوئیل (اتوگاز)، گاز طبیعی فشرده (CNG) مورد نیاز ناوگان حمل و نقل عمومی و خودروهای شخصی و همچنین گاز مایع (LPG) و نفت سفید مورد نیاز خانوارهای فاقد دسترسی به گاز طبیعی، بیان کرد: تاکنون هیچگونه ابلاغی مبنی بر افزایش قیمت این حاملهای انرژی به شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی نرسیده است و افزایشی نیز نداشته ایم.
سهمیه بنزین در ایران طرحی برای هدفمندی مصرف سوخت است.سهمیه بنزین اسفند ماه امشب واریز می شود.سهمیه بنزین از تیر ۱۳۸۶ تا خرداد ۱۳۹۴ اجرا شد.سهمیه بنزین به منظور صدور کارت هوشمند سوخت است و تمامی تلمبههای جایگاههای سوخت مجهز به دستگاههای کارتخوان و پین پد شدندآخرین اخبار مرتبط با سهمیه بنزین را در سایت خوندنی آنلاین بخوانید .
او افزود: میانگین مصرف بنزین در سال ۹۹ حدود ۷۵ میلیون لیتر در روز بود؛ در حالی که در سالهای گذشته این رقم بسیار بیشتر بود و این مسئله نشان دهنده تاثیرگذاری سهمیه بندی بنزین است.
کاهی ادامه داد: در تعطیلات نوروز مصرف بنزین افزایش یافت به طوری که برای اولین بار بعد از سهمیه بندی با پیک مصرف بنزین مواجه شدیم و میانگین مصرف روزانه بنزین به حدود ۱۰۴ میلیون لیتر در روز رسید.
او در مورد شرایط فعلی طرح فروش سوخت به مرزنشینها برای کاهش قاچاق سوخت نیز بیان کرد: پیشنهاد دهنده و متولی اصلی این طرح، ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز است که شرکت ملی پخش فرآرودههای نفتی، دستورات آنها را اجرا میکند اما راجع به جزئیات و میزان تاثیرگذاری این طرح خودشان میتوانند نظر بدهند.
گفتنی است؛ محمد عسگری سخنگوی شرکت ملی گاز ایران نیز اعلام کرده است که در سال جدید تا کنون خبری از افزایش تعرفه گاز مشترکان نبوده و قرار هم نیست که تعرفهها افزایش یابد.
او با تاکید بر اینکه مدت زیادی از افزایش آخرین افزایش تعرفه گاز گذشته، گفت: احتمال افزایش تعرفه گاز وجود ندارد و تاکنون در این رابطه مصوبهای ابلاغ نشده است.
سخنگوی شرکت ملی گاز با اشاره به میزان تعرفه فعلی گاز خانگی، اظهار کرد: این موضوع بستگی به پارامترهای مختلفی همچون اقلیم و نحوه محاسبه قبوض دارد و نمیتوان یک رقم واحد برای مشترکان اعلام کرد.
فاطمه کاهی، سخنگوی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی در این خصوص گفت: جایگاههای سوخت کشور همگی در آمادگی کامل برای سوخت رسانی هستند و وضعیت ذخیره سوخت انبارهای سراسر کشور به ویژه در مناطق شمالی کشور، مطلوب است.
این مقام مسئول درباره سهمیه بنزین مرسوم نوروزی خودروهای شخصی نیز توضیح داد: از آنجایی که تخصیص این سهمیه بنزین به هر حال به عنوان یک مشوق برای سفرهای نوروزی به شمار میرفت و با توجه به اینکه در شرایط کرونایی قرار داریم و ستاد ملی کرونا موکدا تردد بین شهری را منع میکند و حتی بسیاری از استانها و شهرها امکان ورود به آن ممنوع شده است، مصوبهای برای تخصیص این سهمیه نوروزی بنزین به شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ابلاغ نشده است.
پیش از این، فاطمه کاهی، سخنگوی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی گفته بود: جایگاههای سوخت کشور همگی در آمادگی کامل برای سوخت رسانی هستند و وضعیت ذخیره سوخت انبارهای سراسر کشور به ویژه در مناطق شمالی کشور، مطلوب است.
این مقام مسئول درباره سهمیه بنزین مرسوم نوروزی خودروهای شخصی نیز توضیح داد: از آنجایی که تخصیص این سهمیه بنزین به هر حال به عنوان یک مشوق برای سفرهای نوروزی به شمار میرفت و با توجه به اینکه در شرایط کرونایی قرار داریم و ستاد ملی کرونا موکدا تردد بین شهری را منع میکند و حتی بسیاری از استانها و شهرها امکان ورود به آن ممنوع شده است، مصوبهای برای تخصیص این سهمیه نوروزی بنزین به شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ابلاغ نشده است.
به گفته این مقام مسئول ستاد بحران شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی علاوه بر پایش منظم شرایط سوخت رسانی و آب و هوا، آمادگی کامل دارد تا در صورت هرگونه تغییر، نیاز سوختی مردم را به سرعت تأمین کند.
فاطمه کاهی، سخنگوی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی با بیان اینکه ساعت ۲۴ روز ۳۰ اسفند ماه سال ۹۹ سهمیه بنزین خودروها و موتور سیکلتها شارژ میشود، گفت: برای خودروهای سواری شخصی ۶۰ لیتر و برای موتور سیکلتهای شخصی نیز ۲۵ لیتر بنزین ماهانه شارژ میشود. باقی سهمیههای بنزین نیز به صورت اعتباری یا عملکردی شارژ میشود.
وی افزود: شارژ سهمیه بنزین تاکسیهای اینترنتی بر اساس عملکرد آنها که از سوی وزارتخانههای ذی ربط شأن به شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ابلاغ میشود، تأمین میشود.
این مقام مسئول درباره سهمیه بنزین مرسوم نوروزی خودروهای شخصی نیز توضیح داد: از آنجایی که تخصیص این سهمیه بنزین به هر حال به عنوان یک مشوق برای سفرهای نوروزی به شمار میرفت و با توجه به اینکه در شرایط کرونایی قرار داریم و ستاد ملی کرونا موکدا تردد بین شهری را منع میکند و حتی بسیاری از استانها و شهرها امکان ورود به آن ممنوع شده است، مصوبهای برای تخصیص این سهمیه نوروزی بنزین به شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ابلاغ نشده است.
کاهی درباره آمادگی جایگاهها و سوخت رسانی به آنها در ایام نوروز به ویژه نیمه شمالی کشور که بارشهایی را شاهد هستیم، اظهارکرد: جایگاههای سوخت کشور همگی در آمادگی کامل برای سوخت رسانی هستند و وضعیت ذخیره سوخت انبارهای سراسر کشور به ویژه در مناطق شمالی کشور، در شرایط مطلوبی هستند.
به گفته این مقام مسئول ستاد بحران شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی علاوه بر پایش منظم شرایط سوخت رسانی و آب و هوا، آمادگی کامل دارد تا در صورت هرگونه تغییر، نیاز سوختی مردم را به سرعت تأمین کند.حمید قاسمی ده چشمه گفت: شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی، مجری دستور مراجع بالادست و مصوبات هیات دولت است و این آمادگی را دارد که در صورت ابلاغ مصوبهای در خصوص واریز سهمیه بنزین مازاد برای ایام نوروز، آن را اجرایی کند.
وی با اشاره به اینکه هنوز مصوبهای در این زمینه ابلاغ نشده است افزود: با توجه به شرایط کرونا، بعید به نظر میرسد در روزهای باقی مانده سال، تصمیم جدیدی در این باره گرفته شود، بنابراین سهمیه فروردین ماه خودروها، طبق روال هرماه در کارتهای سوخت واریز خواهدشد.
معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ادامه داد: بنابراین سهمیه سوخت فرودین ماه، نیمه شب روز شنبه، سی ام اسفند در کارت سوخت مالکان واریز میشود.
مسعود رضایی درباره سهمیه بنزین وانتبارها افزود: با تکمیل ثبتنامها و متناسب با عملکرد وانتها تا دو برابر سهمیه اولیه بنزین تخصیص داده میشود.
وی درباره پیامکهای ارسالشده درباره کاهش سهمیه سوخت وانتبارها گفت: بخشی از این پیامکها صحت دارد زیرا سهمیههای سوخت متناسب با عملکرد و پیمایش وانتبارها پرداخت میشود.
مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران درباره تعریف وانتبار پرمصرف توضیح داد: تعریف دقیق وانتبار پرمصرف و کممصرف را همکاران ناجا انجام میدهند و نمونه شاخص وانتهای پرمصرف نیسانهای آبیرنگ هستند که تا چهار تن بار را حمل میکنند و پیکان وانت یا پراید وانت هم نماد کممصرف هستند.
رضایی با بیان اینکه بیش از یک سال از سهمیهبندی وانتبارها گذشته است، افزود: سامانه شناسایی عملکرد در دستگاههای مختلف طراحی شده و با توجه به آنکه پیش از این هنوز سامانه کامل نشده بود یک مقدار ثابت سهمیه سوخت به این ناوگان تخصیص میدادیم.
وی بیان کرد: هم اکنون با توجه به تکمیل ثبتنام تا دو برابر سهمیه سوخت در بعضی از موارد به این ناوگان تخصیص دادیم، بهطوری که سهمیه بنزین برای گروههای کممصرف ۱۲۰ لیتر حداقل و ۴۰۰ لیتر حداکثر و برای ناوگان پرمصرف هم ۲۰۰ لیتر حداقل و حداکثر ۶۰۰ لیتر است.
مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران تأکید کرد: در کشور در مجموع ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار وانتبار فعال داریم که نیمی از آنها دوگانهسوز هستند و هیچ تغییری در سهمیه سوخت آنها ایجاد نشده و سیانجی هم در سهمیه سوخت آنها قرار دارد. یک میلیون و ۲۰۰ هزار خودرو تکسوز هم شناسایی شدهاند.
رضایی با بیان اینکه سهمیه تخصیصیافته بهصورت لیتراژی برای تمامی وانتبارها اعم از وانتبارهایی که خدمات عمومی ارائه میکنند، یا بهصورت شخصی مورد استفاده قرار میگیرند، بهصورت یکسان در ابتدای هر ماه به کارت هوشمند سوخت واریز میشود، افزود: وانتبارهایی که در بخش عمومی فعالیت دارند، سهمیه متناسب با عملکردشان را در قالب سهمیه اعتباری توسط کارت بانکی دریافت خواهند کرد.
وی توضیح داد: با عنایت به رویکرد کارگروه مدیریت مصرف سوخت برای توزیع عادلانه سوخت یارانهای در حوزه خدمات عمومی بهویژه وانتبارها و بهمنظور حمایت از کسبوکارهای ارائهکننده خدمات عمومی، از ابتدای اسفندماه امسال، سهمیه لیتراژی همه ناوگان وانتبار تک سوز کممصرف از ۱۵۰ به ۱۲۰ لیتر و پرمصرف از ۲۵۰ به ۲۰۰ لیتر تغییر یافته است و معادل ریالی این تغییرات تا سقف پرداختی کنونی برای ناوگان ساماندهی شده در قالب سهمیه اعتباری (در کارتبانکی مالک یا نماینده قانونی وی) جبران میشود.
مدیر سامانه هوشمند سوخت تأکید کرد: هیچگونه کاهشی در سهمیه سوخت وانتبارهایی که خدمات عمومی ارائه میدهند، اعمال نمیشود.
فاطمه کاهی در این باره گفت: با توجه به شرایط ادامه شیوع کرونا در کشور و مخاطرههایی که سفرهای نوروزی میتواند از نظر گسترش شیوع ویروس کرونا برای مردم داشته باشد، بعید به نظر میرسد که شاهد تخصیص سهمیه نوروزی بنزین باشیم.
طبق اعلام وزارت نفت، وی اعلام کرد: تا این لحظه، هیچ تصمیم یا مصوبهای درباره تغییر در سهمیهبندی بنزین برای سال ۱۴۰۰ ابلاغ نشده و اگر در ایام باقیمانده از سال نیز در این باره مصوبهای تازه ابلاغ نشود، با آغاز سال نو سهمیه بنزین فروردینماه، مطابق ماههای گذشته در کارت سوخت خودروها و موتورسیکلتها شارژ میشود.
از ۲۴ آبان ماه سال ۱۳۹۸ که سهمیهبندی بنزین با دو نرخی شدن آن به سیستم عرضه سوخت کشور بازگشت، تا امروز ۱۷ نوبت سهمیه ماهانه بنزین در کارت سوخت خودروها و موتورسیکلتها شارژ شده است.
از آبان ماه سال ۱۳۹۸ که سهمیه بندی بنزین با دو نرخی شدن آن به سیستم عرضه سوخت کشور بازگشت، تا امروز ۱۷ نوبت سهمیه ماهانه بنزین در کارت سوخت خودروها و موتورسیکلتها شارژ شده است.
فاطمه کاهی، سخنگوی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی در پاسخ به اینکه "با شروع سال ۱۴۰۰ آیا در میزان سهمیه ماهانه بنزین و یا نرخ آن تغییری ایجاد خواهد شد؟، گفت: تا این لحظه، هیچ تصمیم یا مصوبهای در خصوص تغییر در سهمیه بندی بنزین برای سال ۱۴۰۰ ابلاغ نشده و اگر در ایام باقی مانده از سال نیز در این خصوص مصوبه جدیدی ابلاغ نشود، با شروع سال ۱۴۰۰ سهمیه بنزین فروردین ماه، مطابق ماههای گذشته در کارت سوخت خودروها و موتورسیکلتها شارژ خواهد شد.
طرح اختصاص سهمیه بنزین به خانوار
طرح اختصاص سهمیه بنزین به خانوار های فاقد خودرو یکی از طرح هایی است که از چند ماه گذشته بررسی آن در مجلس شورای اسلامی آغاز شده و قرار است ظرف چند روز آینده به عنوان پیشنهاد از سوی جمعی از نمایندگان در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ کشور مورد بحث و بررسی در صحن مجلس قرار گیرد.
یکی از محور های این طرح افزایش عدالت در برخورداری از یارانه بنزین برای همه مردم ایران و نه فقط خانواده هایی که خودرو دارند، مطرح شده است. بر اساس آمار چندین هزار نفر برای ده ها خودروی اضافه خود سهمیه می گیرند ولی نیمی از خانوارها از جمله طبقات ضعیف تحت پوشش امداد و بهزیستی هیچ بهره ای از یارانه بنزین نمی برند.
از سوی دیگر ایجاد بازار انرژی، تبادل بنزین و کاهش نقش تصدی گری دولت در قیمت گذاری از جمله محورهای دیگری است که در این طرح مورد توجه قرار گرفته است. همچنین جبران بخش عمده کاهش درآمد های دولت به واسطه این طرح، از محل حذف سهمیه خودروهای سوم به بعد ثروتمندان از دیگر تدابیری است که برای تامین منابع مالی این طرح در نظر گرفته شده است. توجه به حقوق آحاد جامعه و جلوگیری از ضرر طبقات متوسط به پایین جامعه از دیگر مواردی است که در این طرح دیده شده است.
پیشنهاد جدید سهمیه بنزین
بر اساس این طرح که در قالب پیشنهاد در لایحه بودجه ۱۴۰۰ مطرح شده است و قرار است ظرف چند روز آینده در صحن مجلس به بحث گذاشته شود، به منظور گسترش عدالت در میان خانوارهای ایرانی:
۱. از ابتدای مهرماه سال ۱۴۰۰ به هر خانوار مشمول دریافت یارانه فاقد خودرو، به ازای هر نفر، پانزده (۱۵) لیتر در ماه سهمیه بنزین یارانه ای اختصاص می یابد. همچنین به خانوارهای دارای خودرو که تعداد اعضای آن بیشتر از چهار (۴) نفر باشد، به ازای هر نفر بیشتر، پانزده (۱۵) لیتر در ماه سهمیه بنزین یارانهای تعلق می گیرد.
۲. از ابتدای فروردین ۱۴۰۰، سهمیه بنزین خودروهای دوم و بیشتر خانوارهای یک نفره و سهمیه بنزین خودروهای سوم و بیشتر سایر خانوارهای دارای خودرو حذف خواهد شد. همچنین سهمیه بنزین خودروهای وارداتی با حجم موتور بیشتر از ۲۰۰۰ سی سی حذف خواهد شد.
۳. در سال ۱۴۰۰، سایر سهمیه های بنزین وسایل نقلیه شخصی و عمومی (از جمله انواع تاکسی، وانت بار و موتورسیکلت) مانند گذشته به قوت خود باقی می ماند.
۴. در سال ۱۴۰۰ دولت مجاز به افزایش قیمت سهمیه های بنزین یارانه ای (۱۵۰۰ تومان) و غیر یارانه ای (۳۰۰۰ تومان) در سال ۱۴۰۰ نیست.
۵. همه دارندگان سهمیه بنزین می توانند سهمیه خود را از طریق سامانه بازار داخلی که به همین منظور حداکثر تا پایان شهریورماه توسط وزارت نفت با همکاری وزارت امور اقتصادی و دارایی ایجاد خواهد شد، به فروش برسانند؛ قیمت در بازار تعیین می شود و دولت حق قیمت گذاری ندارد.
۶. دولت مجاز است صرفا برای خانوارهای فاقد خودرو، امکان مشارکت در درآمد صادراتی بخشی از سهمیه بنزین خانوار را در بازار صادراتی فراهم کند. سقف سهم دولت پس از کسر هزینه های اجرایی برابر پنجاه درصد (۵۰%) درآمد صادراتی خواهد بود.
۷. آیین نامه اجرایی این بند تا پایان شهریورماه، توسط وزارت نفت با همکاری وزارت امور اقتصادی و دارائی، سازمان برنامه و بودجه و شورای رقابت تهیه و در هیات وزیران به تصویب خواهد رسید.