پیشنهاد جدید آمریکا برای برجام/ برجام چه می شود؟
یک رسانه غربی از ارائه پیشنهادات جدید و جدی از سوی آمریکا به ایران در خصوص برجام خبر داد.
در برجام مذاکراتی در قالب گروهی به نام 5+1 شکل گرفته که نشان از حضور پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل به همراه آلمان است. در برجام توافق بر لغو بعضی از تحریم های ایران توسط آمریکا و کشورهای اروپایی بنا بر شروطی برای ایران شده است. برجام خلاصه برنامه جامع اقدام مشترک است. توافقاتی که در قالب برجام در دولت اوباما شکل گرفته بود، در دروه ترامپ متوقف شد. جهان منتظر است ببیند با آمدن بایدن به کاخ سفید، برجام به چه شکل پیش خواهد رفت.
خبرگزاری فرانسه به نقل از یک مقام آمریکایی ادعا کرد: واشنگتن در گفتگوهای وین ایدههای بسیار جدی در مورد چگونگی احیای توافق هستهای به ایران ارائه داد اما منتظر است تهران نیز از خود جدیت نشان دهد.
این مقام دولت آمریکا که نام وی بیان نشده است در گفتگو با خبرنگاران مدعی شد: تیم ایالات متحده ایده بسیار جدی مطرح کرده و برای بازگشت به تعهدات برجامی خود جدیّت نشان داده است، اگر ایران نیز به تعهدات خود بازگردد.
مقام آمریکایی افزود: ایالات متحده منتظر پاسخ متقابل ایران است. ما نشانههایی از آن را دیدیم اما مطمئناً کافی نیست. هنوز این سوال مطرح است که آیا ایران تمایل دارد رویکردی را انجام دهد که ایالات متحده اتخاذ کرده تا به تعهدات خود در توافق هستهای عمل کند.
دومین جلسه حضوری هجدهمین نشست کمیسیون مشترک برجام که از روز سه شنبه در وین از سر گرفته شده بود، در روز جمعه برگزار شد. ارائه گزارش رایزنیهای فنی صورت گرفته در جلسات گروههای کارشناسی لغو تحریم و هستهای مهمترین دستورکار این نشست بود.
در همین رابطه «سیدعباس عراقچی» رییس هیات کشورمان، در این نشست ضمن تاکید بر اراده جمهوری اسلامی ایران برای ادامه تعاملات جدی گفت: این امر منوط به مشاهده اراده سیاسی و جدیت در طرفهای مقابل است و در غیر این صورت، دلیلی برای ادامه مذاکرات وجود نخواهد داشت.
نشست روز سه شنبه کمیسیون برجام، می تواند اتفاقی تعیین کننده در سرنوشت برجام باشد. آمریکایی ها به دنبال پیشنهادات اخیر خود برای بازگشت به برجام، حالا قدم های خردی را به عقب بر می دارند. آمریکایی ها می گویند که گفتگوها مشکل خواهد بود اما قدمی رو به جلوست.
ایالات متحده تصمیم قاطعی گرفته که در نشست کمیسیون برجام در وین شرکت کند. این تصمیم در حالی گرفته شده که به خواسته ایران، قرار نیست دو طرف با یکدیگر گفتوگو کنند و قرار است که هر کدام در بخشی جداگانه نظراتشان را اعلام کنند. حضور هیات امریکایی به چه معناست؟
امریکا از روز اولی که تیم جدید سرکار آمد بر نشست با طرف ایرانی و گفتوگو اصرار داشت. آنها حتی با اروپاییها هم هماهنگ کرده بودند تا ماه گذشته جلسهای شکل دهند. اما طرف ایرانی حاضر به شرکت در آن نشده بود. استدلال ایران هم این است که امریکاییها میخواهند تحریمها را به مسائل دیگری وصل کنند و خرده خرده و زمانبر تحریمها را بردارند و امتیاز بگیرند. تهران میگوید ما با طرف امریکایی وارد مذاکره نمیشویم، مگر اینکه آنها به برجام بازگردند و تحریمها را بردارند. به همین خاطر جلسه سه شنبه هم ایران حاضر نشده تا با وجود اصرار امریکا با آنها مذاکره کند. روسیه و اروپا واسطه شدهاند تا صحبتها را با طرفین بکنند و پیامها را از یکی بگیرند و به دیگری بدهند.
برخی از ناظران معتقدند که مذاکرات روز سه شنبه ممکن است بن بست شکن باشد و سدهایی که به وجود امده را تا حدی بشکند. ایا شما چنین ظرفیتی را در مورد این جلسه میبینید؟
علایم چنین اتفاقی پیدا شده. از حدود یک هفته پیش راهبرد امریکاییها در قبال هستهای و برجام تغییر کرده. تا قبل از آن اعلام میکردند که طرف ایرانی باز گردد تا ما به تعهداتمان و برجام برگردیم. طرف ایرانی اعتماد نکرد. به نظر من بعد از توافق ایران با چین امریکاییها به طرز قابل توجهی مواضع خود را عوض کردند. ابتدا گفتند که ما به برجام بر میگردیم و حتی اگر طرف امریکایی هم نخواست گفتوگو کند، اشکالی ندارد.
یکشنبه شب رابرت مالی حرف جسورانهای زد. او گفت که باید همه تحریمهای ایران که در دوره بعد از برجام ایجاد شده برداشته شود. اسراییلیها هم موضع شدید گرفتند و انتقاد کردند که انگار نماینده امریکا نیستی و نماینده سازمان مللی. این صحبتها اتفاق خوبی است و این فرد هم جایگزین کردهاند با فرد دیگر تا در مذاکرات در وین حضور یابد تا نتایج گفتوگوها را بشنود. اگر این موضع را مدنظر قرار دهیم، فضای خوبی میتواند ایجاد شود و نشان دهد که امریکاییها امادگی این را دارند که برجام را زنده کنند و حتی من معتقدم که میخواهند به کارشان سرعت دهد. امیدواریم که توافقی انجام شود و علائماش هم به نحوی چشمک میزند.
همین که نخست وزیر کره میخواهد به ایران بیاید معنی دار است.من تصور نمیکنم که نخست وزیر کره جنوبی تنها به دلیل ازاد کردن کشتی به تهران سفر کند. این کشور هم بوی کباب شنیده و چون به امریکاییها نزدیک است احساس کرده که آنها میخواهند انعطاف نشان دهند. روابط بین دو کشور ایران و کره جنوبی هم به خاطر تحریمها و بلوکه شدن پول ما دچار مسئله شده که الان سئول ترجیح میدهد اختلافات حل شوند تا بتواند دوباره به بازار ما بازگردد. ضمن اینکه البته برای کشتی هم آمده و بخشی از پول ایران هم ازاد میشود. از طرف دیگر میبینیم که صادرات نفت هم افزایش داشته و در ماههای اخیر هم کسی از ایران تحریم نشده. در دوره ترامپ ما شاهد بودیم که یکی در میان افراد و شرکتهای ایرانی یا غیر ایرانی را تحریم میکردند.
من فکر میکنم بعد از این جلسه در وین ما قدمهای مثبت تری را برای باز شدن فضای کاری دو کشور میبینیم تا امریکا بتواند به برجام بازگردد، تحریمها را بردارد و تهران هم به تعهدات اولیه برگردد.
مسئلهای که در مورد کاهش غنیسازی اخیرا مطرح شد و واشنگتن پیشنهادی میداد که در آن ایران باید غنیسازی بیست درصدی را فراموش میکرد، ایا هنوز محلی از اعراب دارد؟ ما میدانیم که تهران به شدت به این پیشنهاد واکنش نشان داد و نپذیرفت که با این اقدام تحریمها برداشته شود. اما حالا به نظر میرسد که مواضع واشنگتن نرم تر از هفته گذشته شده است.
کاهش غنیسازی بیست درصدی که مطرح شد برای این بود که امریکاییها میخواستند مرحله به مرحله پیش بروند. در موردش هم با اروپاییها صحبت کرده بودند. اما با صحبتهای اقای مالی در یکشنبه شب که گفت ما حاضریم دو طرف همزمان دست به اقدام بزنند، به نظر میرسد که مقاومت و پافشاری ایران تاثیر داشته است. تهران مرحله به مرحله جلو رفتن را نپذیرفت.
واشنگتن به نظر میرسد که به این نتیجه رسیده که دو طرف همزمان اقدام کنند. البته مسئله راستی ازمایی باقی میماند که طرف ایرانی خواسته که در حرف نباشد و در عمل هم ایران بتواند نفت بفروشد و.... اینها باید در مذاکرات حل شود.
ایالات متحده مشکلات زیادی برای بازگشت به برجام دارد. به نظر میرسد که دولت بایدن باید به اسراییلیها و سعودیها بابت تصمیماتش در قبال ایران جواب پس بدهد چرا که آنها متحدان جدی واشنگتن هستند. حالا با صحبتهای مالی عملا تلاویو موضع تندی گرفته. ایا دولت بایدن سیاست ویژهای را برای برخورد با مخالفان منطقهای بازگشت به برجام تهیه کرده است؟
خوشبختانه در این مقطع هنوز حزب دموکرات و تیمی که بر سر کار آمده از نتانیاهو شدیدا دلخورند. آنها معتقدند که نخست وزیر اسراییل در انتخابات امریکا کارهای غیر قانونی کرده. حمایتش از ترامپ را سرزنش میکنند و به خاطر سفر او به ایالات متحده برای تخریب اوباما عصبانی هستند. تیم بایدن مشابهت زیادی با تیم اوباما دارد. معاون اول او حالا رئیسجمهوری است. اینها کینه میآورد و من معتقدم که آرزوی تیم بایدن این است که نتانیاهو دیگر پستش را حفظ نکند. من تصورم این است که واشنگتن الان دیگر خیلی به دهان صهیونیستها نگاه نمیکند که چه میگویند. در مورد عربستان هم وضعیت این چنین است.
بن سلمان حامی جدی ترامپ و متحد او بود.این تنبیهی که تیم بایدن نسبت به ولیعهد سعودی انجام داد و با او تماس گرفته نشد و مسئله خاشقچی رو شد، به این شکل نیست که به این سرعت فقط موضوع حقوق بشری باشد. بلکه بخشی از آن کینه هایی است که از ریاض بابت حمایت بیچون و چرا از کاندیدای جمهوری خواه انتخابات دارد.
وزیر خارجه عربستان اعلام کرده که امادگی گفتوگو با ایران را داریم. این تحول به این علت است که ریاض تاکنون هرکاری کرده تا با دولت بایدن ببندد موفق نشده. انها دیگر احساس کردهاند که با جلسه وین که در پیش روست، مشکل برجام ممکن است رو به بهبودی برود. بنابراین آنها بیشتر در ظاهر میگویند که با اسراییل و عربستان مشورت میکنند.
هرچند نمایندگان انتقادات شدیدی را نسبت به لایحه مدنظر دولت مطرح کرده بودند اما اصلاحات مجلس بر شدت آسیبها و مشکلات بودجه افزود! بودجه ۱۴۰۰ با رویکرد غیرمسئولانه دولت و پوپولسیتی مجلس نه تنها اقتصاد بلکه آینده سیاسی کشور را با تهدیدهای جبرانناپذیری روبرو خواهد ساخت.
«محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه ایران در شناسهاش در توییتر به اظهارات اخیر مقامهای غربی در خصوص برجام پاسخ داد.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران به ضمیمه پیامش در توییتر آدرس مربوط به گزارهبرگی درباره برجام را منتشر کرده است.
این گزارهبرگ که روی وبسایت وزارت امور خارجه ایران قابل رویت است گاهشماری به زبان انگلیسی از اتفاقات پیرامون برجام از زمان اجرای برجام در ۱۶ ژانویه ۲۰۱۶ تا به امروز (۲۵ مارس ۲۰۲۱) ارائه میکند.
ظریف در توییتر نوشته است: «تحریفهای بیاندازهای درباره کارهایی که قرار است برای احیای برجام انجام شدهاند اتفاق افتاده و تلاش شده جای قربانی و مجرم عوض شود. این گزارهبرگ، فراموشیهای تاریخی را تصحیح کرده و سوابق را اصلاح میکند.»
گزارهبرگ وزارت خارجه ایران شامل فهرستی از اقدامات مغایر با برجام است که از روز اجرایی شدن این توافق در دوران ریاستجمهوری «باراک اوباما»، رئیسجمهور سابق آمریکا آغاز شده و تا ریاستجمهوری «دونالد ترامپ» و پس از آن «جو بایدن» تداوم یافته است.
وزیر خارجه سابق آمریکا در یادداشتی در پایگاه صهیونیستی «ACLJ» از قصد ادعایی دولت بایدن برای بازگشت به برجام انتقاد کرده است.
پمپئو مدعی شده تلاش دولت بایدن برای بازگشت به برجام بر روی این «فرضیه غلط» بنا شده که در صورت عدم بازگشت آمریکا به برجام جنگ اتفاق خواهد افتاد. او نوشته دوگانه «برجام یا جنگ» بر ۴ فرض نادرست مبتنی است.
به باور وزیر خارجه سابق آمریکا، نخستین فرضیه این است که در نبود برجام جنگ اتفاق خواهد افتاد. او نوشته است: «اول، اینکه اگر برجام نباشد جنگ اتفاق میافتد. ما از برجام خارج شدیم و جنگی اتفاق نیفتاد.»
پمپئو درباره دومین فرضیه نادرست به باور او نوشته است: «دوم اینکه، تحریمهای آمریکا به تنهایی نمیتوانند مانع فروش نفت خام ایران شده یا روی رژیم ایران اثر بگذارند. اما ما به تنهایی آنها را تحریم کرد- در واقع علیرغم تلاشهای سرسختانه سه کشور اروپایی برای جلوگیری از این تحریمها این کار را انجام دادیم- و صدها میلیارد دلار پول آلوده به خون را از این رژیم سلب کردیم.»
وزیر خارجه آمریکا در توضیح درباره سومین فرضیه نادرست به ادعای او نوشته است: «سوم اینکه، ایران در چارچوب برجام اقدام به شفافسازی درباره گذشته برنامه هستهای خود خواهد کرد.»
پمپئو در ادامه در توضیح درباره فرضیه چهارم نوشته که برجام، پلی برای رسیدن به توافق گستردهتر نخواهد شد. او نوشته است: «چهارم، برجام پلی برای توافق گستردهتر خواهد شد. اما، سال آخر ریاستجمهوری دولت اوباما-بایدن و نخستین سال دولت ترامپ به آزمون این فرضیه پرداخت. ایرانیها در آن زمان این را روشن کردند که اگر این توافق پابرجا بماند هرگز مذاکرهای درباره موشک یا مسائل تروریستی صورت نخواهد گرفت.»
همه تعهد در برابر همه تعهد ما آماده ایم؛ بخشی از تعهد در برابر بخشی از تعهد باز هم آماده ایم.
در چهار سال گذشته ما راه دیپلماسی را باز نگه داشتیم، نه آنها؛ و امروز کسی که باید اولین قدم را بردارد، آنها هستند نه ما.
روحانی با اشاره به شکست تحریم های غیرقانونی و فشار حداکثری آمریکا علیه ملت ایران و اعتراف دولتمردان جدید این کشور به این موضوع، اظهار داشت: فعال شدن برجام به عنوان یک توافق چندجانبه بین المللی منوط به لغو تحریم ها از سوی آمریکا و ایفای تعهدات کامل همه اعضا است.
رئیس جمهور با انتقاد از بی عملی و بی تحرکی اروپا نسبت به تعهدات برجامی، افزود: جمهوری اسلامی ایران متعهد به برجام و حفظ آن بوده و تنها طرفی است که برای آن هزینه پرداخته است اما این وضع نمی تواند به همین شکل تداوم یابد و برای حفظ و احیاء برجام اجرای کامل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل از سوی همه اعضای برجام ضروری است.
روحانی در ادامه با اشاره به اقدام ایران در توقف اجرای پروتکل الحاقی براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: برغم توقف اجرای پروتکل الحاقی، ایران همچنان مصمم به همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی در ایفای وظایف این سازمان براساس توافق صورت گرفته است.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: ایران آمادگی دارد پس از رفع تحریم های غیرقانونی آمریکا و دست کشیدن این کشور از سیاست تهدید و فشار، بلافاصله اقدامات جبرانی خود را منطبق با مفاد برجام انجام داده و به تعهدات خود عمل کند.
روحانی همچنین در این دیدار توسعه و تعمیق روابط تهران – دوبلین در همه زمینه ها بویژه روابط اقتصادی و تجاری را خواستار شد و با تاکید بر استفاده از همه ظرفیت های موجود در این زمینه، اظهارداشت: دو کشور ظرفیت های استفاده نشده زیادی در همه ابعاد دارند که باید برای استفاده از آن تلاش کرد.
وزیر امور خارجه ایرلند نیز در این دیدار با اشاره به نقش این کشور به عنوان عضو غیردائم شورای امنیت سازمان ملل برای ۲ سال آتی و جایگاه تسهیلگری در اجرای برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل متحد، گفت: خروج ترامپ از توافق برجام یک اشتباه تاریخی بود و دولت جدید آمریکا مصمم به بازگشت به برجام است.
سایمون کاوونی با بیان اینکه برجام را به عنوان یک توافق بینالمللی برای صلح بسیار ارزشمند میدانیم، افزود: ما تمام تلاش خود را برای حفظ برجام انجام خواهیم داد و حاضریم هر نقش ممکن که میتواند به بهتر شدن شرایط و آغاز دوباره گفتگوهای همه اعضای برجام کمک کند، ایفا کنیم.
وزیر امور خارجه ایرلند با اشاره به تغییرات ایجاد شده در دولت آمریکا و تمایل دولتمردان این کشور برای بازگشت به برجام، اظهار داشت: با شرایط جدید فرصت مناسبی برای مذاکره و گفتگو ایجاد شده که باید از آن به عنوان ملزم شدن همه اعضا به اجرای برجام استفاده کنیم.
سید حمید حسینی، دبیر کل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق از آزاد شدن پولهای بلوکه شده ایران در عراق خبر داد.
وی گفت: منابع موثقی در عراق از موافقت آمریکا با آزادسازی منابع ایران در بانک تجارت عراق خبر میدهند و اعلام داشتهاند که چند تراکنش نیز انجام شده است.
«ند پرایس» سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده شامگاه چهارشنبه در نشست خبری روزانه حاضر شد و درباره مسائلی از جمله توافق هستهای ایران، گزارش امنیتی درباره عربستان سعودی و تداوم فشار بر روسیه صحبت کرد.
به نوشته رسانههای آمریکایی، پرایس در پاسخ به سوالی درباره سرنوشت توافق هستهای ایران، مدعی شد: «بهترین مکان برای گفتوگوی آمریکا و ایران درباره پرونده هستهای این کشور، همان مسیر گروه ۵+۱ است. ما صراحتاََ گفتهایم که خواستار تعامل با ایران در چارچوب ۵+۱ هستیم».
وی با تکرار ادعاهای بیاساس علیه ایران، گفت: «ما تعهد کامل و پایداری برای جلوگیری از رسیدن ایران به سلاح اتمی داریم. مؤثرترین ابزار برای این امر نیز دیپلماسی است و درباره شکل گفتوگو با ایران برای مطمئن شدن از عدم دستیابی به سلاح اتمی، کوتهفکر نیستیم».
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره مخالفت ایران با حضور در نشستی غیررسمی به همراه کشورهای اروپایی و آمریکا نیز اظهار داشت: «از پاسخ ایران در رد میانجیگری اروپا درباره مذاکرات پرونده هستهای، ناامید شدیم».
پرایس در بخش دیگری از صحبتهایش به موضوع گزارش اطلاعاتی آمریکا درباره قتل «جمال خاشقچی» روزنامهنگار منتقد سعودی به دستور «محمد بنسلمان» ولیعهد این کشور، تصریح کرد: «دولت بایدن با این کار، پیام شفافی به عربستان سعودی داد و آینده روابط را تعیین کرد».
وی با بیان اینکه دولت آمریکا قصد دارد «شراکت مسئولانهای» با عربستان سعودی داشته باشد، گفت: «همزمان باید مطمئن شویم که [حادثهای شبیه] قتل خاشقچی، بار دیگر تکرار نشود. ما گامهایی را برای اعمال محدودیت ورود بر ۷۶ تبعه سعودی [به آمریکا] که در قتل خاشقچی دخیل بودند، برمیداریم».
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوال دیگری درباره گزارش اطلاعاتی قتل خاشقچی، توضیح داد: «این گزارش جدید نیست. ما متعهد به انتشار گزارش قتل خاشقچی هستیم و بخاطر تعهدمان به اصل شفافیت، عذرخواهی نمیکنیم. هیچ نفوذ سیاسی در این گزارش اطلاعاتی و انتشار لیست افراد دخیل در قتل خاشقچی وجود نداشت».
پرایس ضمن تاکید بر اهمیت تداوم فرایند اصلاحات در عربستان سعودی برای منافع آمریکا، افزود: «امیدواریم که روابطمان با عربستان سعودی را به مسیر درست برگردانیم و نگرانیهای کنگره را نیز برطرف کنیم. روابط ما با عربستان سعودی در مرحله اصلاح قرار دارد، نه تحریم. هدف از اقدامات ما، شکل دادن به روابط خود با عربستان سعودی به نحوی جدید در آینده است».
جن ساکی سخنگوی کاخ سفید در نشست خبری روز جمعه خود بار دیگر موضع دولت آمریکا درخصوص وعده انتخاباتی جو بایدن رئیس جمهور جدید این کشور مبنی بر بازگشت به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را تکرار کرد.
بنابر گزارش وب سایت کاخ سفید، جن ساکی در پاسخ به سوالی درباره استرتژی بایدن درقبال ایران و توافق هسته ای گفت: من فکر می کنم که گام اولیه در این زمینه، همان طور که رئیس جمهور مشخص کرده، این است که اگر ایران به اجرای کامل تعهداتش ذیل برجام بازگردد آمریکا نیز اقدام مشابهی انجام خواهد داد و از آن به عنوان زیربنایی برای ایجاد یک توافق قوی تر و طولانی تر و همچنین رسیدگی به سایر نگرانی ها استفاده خواهد کرد.
وی ادامه داد: این موضوع همچنین در گفت وگوهای رئیس جمهور با شرکا و متحدان کلیدی اروپایی مان، باتوجه به نقش مهم آنها در ۱+۵ مورد بحث قرار گرفته است. البته اگر قرار باشد ما دوباره به این گروه بپیوندیم، تیم مذاکره کننده باید کار را پیش ببرد.
سخنگوی کاخ سفید همچنین گفت که اکنون توپ در زمین ایران قرار دارد.
این درحالی است که مقامات آمریکا برخلاف وعده انتخاباتی جو بایدن که گفته بود قصد بازگشت به برجام را دارد، اکنون می گویند که اگر ایران به تعهداتش بازگردد واشنگتن هم به توافق هسته ای برمی گردد.
این در حالی است که مقامات جمهوری اسلامی ایران پیش از این بارها تاکید کرده اند که آمریکا به عنوان طرفی که توافق را نقض کرده و به طور یک جانبه از آن خارج شده است، ابتدا می بایست به برجام بازگردد و تحریم ها را به طور کامل لغو کند، سپس ایران گام های برداشته شده برای کاهش تعهدات برجامی اش را به عقب بازمی گرداند.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان در گفتوگوی اخیر خود با فرید زکریا از سیانان با اشاره به اینکه جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا باید به همان توافقی بازگردد که ایران در سال ۲۰۱۵ با قدرتهای جهانی به آن دست یافته، تاکید کرد که مذاکرات جدیدی بر سر توافق هستهای شکل نخواهد گرفت.
ظریف بیان کرد که ایران هیچگاه از توافق هستهای خارج نشده و تنها در پی خروج دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین آمریکا از برجام تعهدات خود را کاهش داده است.
این دیپلمات ارشد ایران با تاکید بر خروج دونالد ترامپ از برجام گفت که بایدن باید به همان توافقی که پیشتر بر سر آن توافق شده بود، بازگردد.
مقام معظم رهبری نیز در سخنرانی اخیرشان با تاکید بر رفع تحریمهای غیرقانونی و یکجانبه آمریکا علیه ایران بیان کردند: ایران هنگامی به تعهدات برجامی خود بازخواهد گشت که آمریکا همه تحریمها را در عمل و نه در حرف یا بر روی کاغذ، لغو کند و این لغو تحریمها مورد راستیآزمایی ایران قرار گیرد. این، سیاست قطعی و غیرقابل برگشت جمهوری اسلامی و مورد اتفاق همه مسئولان است و هیچ کس از آن عدول نخواهد کرد.
سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان نیز در گفتوگویی اعلام کرد: درخصوص برجام و بازگشت آمریکا به برجام، آنچه که برای ما اهمیت دارد، تعهداتی است که این کشورها در برجام بهطور مشخص برای رفع تحریمها داشته و دارند. برجام بر دو پایه قرار دارد؛ یک پایه اقدامات هستهای ایران است که در یک دورهی زمانی مشخص صورت میگیرد و دیگری تحریمهای علیه ایران است که طرف مقابل باید برمیگرداند. طبیعتاً هرکدام از این دو پایه وجود نداشته باشد، برجام موضوعیت خودش را از دست میدهد. بنابراین، بازگشت آمریکا به برجام برای ما زمانی اهمیت دارد که منجر به رفع تحریمها شود. وقتی میگوییم رفع تحریمها، منظور همهی تحریمهایی است که هم در برجام پیشبینی شده و بعد از خروج آمریکا از برجام دوباره وضع شده و هم تحریمهایی که جدیداً وضع شده و عنوانش عوض شده است. این موضع کاملاً منطقی است. آنچه که ما الآن داریم در کاهش تعهداتمان انجام میدهیم، عکسالعمل به اقداماتی است که آمریکا انجام داده است. بنابراین، اگر آمریکا میخواهد که به برجام برگردد و برجام دوباره شکل اصلی خودش را پیدا بکند، طبیعی است که آنها باید برگردند و تحریمهای خودشان را بردارند. همانطوری که رهبر انقلاب هم فرمودند راستیآزمایی شود و ما مطمئن بشویم، بعد دوباره به تعهدات خودمان باز خواهیم گشت.
رویترز به نقل از سه منبع آگاه نوشت دولت بایدن در حال بررسی راههای متعددی برای احیای برجام است که شامل این گزینه میشود که طرفین قدمهای کوچکی (در مقایسه با بازگشت به تعهدات کامل) بردارند تا اندکی زمان بخرند.
این گزینه میتواند به این معنا باشد که واشنگتن به تهران اجازه دهد از مزایایی اقتصادی بهرهمند شود که کمتر از رفع یا کاهش تحریمها ارزش دارد؛ گفته شده وام از سوی صندوق بینالمللی پول و یا ارائه تسهیلات اعتباری توسط اروپا از گزینههای مطرح است. در عوض ایران هم گامهای برداشته شده در مسیر فعالیتهای هستهای خود را جبران کند.
این منابع آگاه اما تاکید داشتند که بایدن هنوز تصمیم خود را نگرفته و تیم او واقعا در حال فکر کردن است.
تاکید مجدد آمریکا بر مواضع خود درباره برجام
منبع دیگری نیز گفت اگر دولت بایدن به این نتیجه برسد که مذاکره برای بازگشت کامل به توافق خیلی طولانی است، ممکن است رویکرد متواضعانهتری را در پیش بگیرد.
در همین حال رویترز به نقل از سه دیپلمات آگاه اروپایی مینویسد با توجه به نزدیک بودن انتخابات ریاست جمهوری در ایران، فرصت حتی برای برداشتن گامهای کوچک هم محدود است. یکی از این افراد میگوید: «این یک وضعیت اضطراری است. اگر اکنون نتوانیم از فرصت استفاده کنیم، بسیار دشوار است که فکر کنیم میتوانیم قبل از پاییز مذاکرات اساسی انجام دهیم.»
رویترز سومین منبعی است که چنین احتمالی را خبر میدهد. پیش از این بلومبرگ و همچنین یک خبرنگار امریکایی به طور جداگانه و به نقل از منابع آگاه مطرح کرده بودند که امریکا کم کردن فشارهای اقتصادی بر ایران (از جمله تسهیل دریافت وام از صندوق بینالمللی پول) را به جای رفع تحریمها در نظر دارد.
اول ایران به برجام برگردد.
بعد از راستی آزمایی، امریکا به برجام برمی گردد.
ایران باید برای ورود به مذاکرات جامع شامل متن برجام و موضوعات موشکی و منطقه ای اطمینان دهد.
به زبان ساده، راهبرد دولت ترامپ با ادبیات نرم
او با انتخاب این ساعت، رویه متفاوتی از روسای جمهور پیشین نظیر بیل کلینتون، جورج بوش و باراک اوباما در پیش گرفته است که از ساعتهای ارزانتری استفاده میکردند.
کاربران توییتر در دفاع از سلیقه بایدن در انتخاب ساعت جبهه گرفته و لحن این روزنامه را در گزارش کردن این موضوع نیز به تمسخر گرفتند.
کاربری نوشت: «عاشق نیویورکتایمزم: ترامپ علیه دولت خودش شورشی خشونتبار و مرگبار به راه انداخت، اما بایدن ساعت رولکس به دست کرد. سروته یک کرباس.»
روز چهارشنبه مراسم تحلیف چهل و ششمین رئیسجمهوری دموکرات این کشور در کاخ سفید برگزار شد. در این مراسم برخی از روسای جمهور قبلی این کشور به همراه همسرانشان نیز حضور داشتند.
جیل بایدن، همسر جو بایدن به عنوان بانوی اول امریکا در نخستین روز حضورش در کاخ سفید، در اشتباهی عجیب برای دست دادن با گارد تشریفات پیش قدم شد، این در حالی است که گارد تشریفات اجازه چنین اقدامی را ندارد. ویدئویی از این لحظه در فضای مجازی منتشر شد و واکنشهای بسیاری را به همراه داشت.