جدیدترین قیمت خودرو داخلی و خارجی اعلام شد +جزئیات مهم
از ابتدای هفته تاکنون افزایش قیمت ها در بین خودروهای داخلی ادامه داشته است به گونه ای که تیبا ۲ از ۱۳۱ میلیون تومان امروز به ۱۳۲ میلیون تومان رسیده است اما در این بین خودروهای مونتاژ هیچگونه افزایش قیمتی را تجربه نکرده اند.
قیمت خودرو در این روزها با سردرگمی روبه رو است. قیمت خودرو در دو فصل گذشته با افزایش چشم گیری روبه رو بوده است. قیمت خودرو خرید آن را برای مردم به رویا تبدیل کرده است. بازار قیمت خودرو در ایران دو نرخی است قیمت خودرو در کارخانه و در بازار متفاوت عرضه می شود . قیمت خودرو را با ما دنبال کنید.
در حالی که افزایش نرخ ارز متوقف شده است اما قیمت ها در بازار خودرو کماکان صعودی است و در حالی که خودروهای داخلی افزایش قیمت ۱ تا چند میلیون تومانی را از ابتدای هفته جاری تاکنون تجربه کرده اند خودروهای مونتاژ از ابتدای هفته تاکنون هیچگونه افزایش قیمتی نداشته اند.
در بین خودروهای گروه ایران خودرو قیمت پژو ۲۰۶ تیپ ۲ از ابتدای هفته تاکنون ۱ میلیون تومان افزایش یافته است و این خودرو از ۱۹۵ میلیون تومان در ابتدای هفته امروز به ۱۹۶ میلیون تومان رسیده است و ۲۰۷ اتوماتیک نیز در حالی امروز ۴۰۲ میلیون تومان قیمت خورده است که این خودرو در روزهای گذشته در کانال ۳۹۰ میلیون تومانی معامله می شده است و پژو پارس سال نیز با افزایش ۱ میلیون تومانی از ابتدای هفته تاکنون امروز ۲۱۶ میلیون تومان قیمت خورده است و در این بین اما روند قیمت پژو ۲۰۶ تیپ ۵ در این مدت کاهشی بوده است و این خودرو در حالی امروز ۲۵۸ میلیون تومان قیمت خورده است که در ابتدای هفته جاری ۲۶۱ میلیون تومان قیمت داشته است.
در بین سایر خودروهای ایران خودرو سمند ال ایکس نیز از ابتدای هفته تاکنون گران شده است و این خودرو با افزایش ۱ میلیون تومانی امروز به ۱۸۷ میلیون تومان رسیده است و سمند سورن نیز امروز ۲۳۶ میلیون تومان قیمت دارد و سمند EF۷ نیز امروز ۲۰۴ میلیون تومان قیمت خورده است.
در این بین قیمت دنا معمولی از ابتدای هفته جاری تاکنون بر روی ۲۷۴ میلیون تومان ثابت مانده است و دنا تیپ ۱ نیز امروز ۲۶۳ میلیون تومان قیمت خورده است و دنا پلاس توربو نیز امروز ۳۵۵ میلیون تومان قیمت دارد.
در بین خودروهای گروه سایپا قیمت پراید ۱۱۱ از ابتدای هفته تاکنون بر روی ۱۲۸ میلیون تومان ثابت مانده است و پراید ۱۳۱ نیز از ۱۱۰ میلیون تومان در ابتدای هفته امروز به ۱۱۱ میلیون تومان رسیده است و پراید ۱۳۲ نیز در حالی امروز ۱۱۵ میلیون تومان قیمت خورده است که این خودرو در ابتدای هفته ۱۱۲ میلیون تومان قیمت داشته است و پراید ۱۵۱ نیز از ۱۱۰ میلیون تومان در ابتدای هفته امروز به ۱۱۱ میلیون تومان رسیده است.
در بین خودروهای گروه تیبا نیز تیبا ۲ از ۱۳۱ میلیون تومان در ابتدای هفته امروز به ۱۳۲ میلیون تومان رسیده است و تیبا صندوقدار بنزینی نیز امروز ۱ میلیون تومان گران شده است و این خودرو در حال حاضر به قیمت۱۲۱ میلیون تومان رسیده است.
در بین خودروهای مونتاژ قیمت پژو ۲۰۰۸ مدل ۹۸ از ابتدای هفته جاری تاکنون بر روی ۸۵۰ میلیون تومان ثابت مانده است و مدل ۹۹ این خودرو نیز در این مدت ثبات قیمت را تجربه کرده است و این خودرو در حال حاضر ۹۲۵ میلیون تومان قیمت دارد و سوزوکی گرند ویتارا نیز در این مدت بر روی ۹۶۰ میلیون تومان ثابت مانده است و سیتروئن سی ۳ نیز از ابتدای هفته تاکنون بر روی ۸۶۰ میلیون تومان ثابت مانده است.
اگر تصمیم به خرید خودرو دارید بهتر است از فرصتی که اکنون در بازار فراهم آمده و روند قیمت ها نزولی شده استفاده کنید و خرید خود را انجام دهید. البته می توانید تا شب عید هم صبر کنید چون فعلا روند قیمت ها نزولی است و بر اساس گفته های فعالان بازار بعید به نظر می رسد امسال بازار شب عید داغ و پررونقی در انتظار فروشندگان خودرو و نمایشگاه داران باشد. مسئولان اتحادیه نمایشگاه داران که همه از معامله گران خبره بازار خودرو هستند نیز در مصاحبه های خود به این پیشبینی مهر تائید زده اند.
اما این نکته را در نظر بگیرید که هیچ بازاری در ایران طی ۳ سال اخیر ثبات چندماهه و حتی یک ماهه نداشته و ممکن است ناگهان ورق بازار خودرو هم برگردد و قیمت ها در این بازار صعودی شود.
پیش بینی دلچسب از قیمت خودرو در بازار شب عید
به گفته فعالان بازار خودرو بهترین توصیه به کسانی که خودرو را برای نیازهای مصرفی و خصوصا شب عید لازم دارند این است که تا زمانی که روند بازار نزولی است هر چه زودتر خرید خود را انجام دهند و ریسک منتظر ماندن برای قیمت های پائین تر را قبول نکنند.
در ادامه سه خودرو که در نظرسنجی از تعدادی از فعالان بازار و نمایشگاه داران خودرو با بیشترین احتمال کاهش قیمت تا شب عید ۱۴۰۰مواجه اند را مرور میکنیم.
۱. پژو ۲۰۶ تیپ ۲
پژو ۲۰۶ تیپ ۲ در صدر نامزدهای کاهش قیمت تا شب عید ۱۴۰۰ قرار دارد به نحوی که تمام فعالان بازار که مورد پرسش ما قرار گرفتند به کاهش قیمت این خودرو رای دادند. پژو ۲۰۶ تیپ ۲ در حال حاضر به قیمت ۱۹۰ میلیون تومان قابل خریداری است و پیش بینی فعالان بازار این است که تا شب عید این خودرو به حدود ۱۸۰ میلیون تومان هم برسد.
۲. سمند EF۷
سمند سواران می توانند خودروی سمند EF۷ را در بازار امروز به قیمت ۲۰۰ میلیون خریداری کنند. تا ۱۰ روز قبل این خودرو ۱۰ تا ۱۲ میلیون تومان گران تر بود و پیش بینی فعالان بازار این است که تا شب عید ۱۴۰۰ این مدل سمند به حدود ۱۹۵ میلیون تومان برسد. بد نیست به این نکته هم اشاره کنیم که حرفه ای های بازار در مورد کاهش قیمت سمند ال ایکس چندان خوش بین نیستند و معتقدند این خودرو که امروز ۱۸۳ میلیون تومان فروخته می شود تا شب عید در همین محدوده قیمت باقی خواهد ماند و اگر افت کند در حد ۱ تا ۲ میلیون تومان است.
۳. پژو پارس بنزینی
پژو پارس سال که به پژو پارس بنزینی هم معروف است را امروز می توانید به قیمت ۲۱۰ میلیون تومان خریداری کنید. این خودرو هم حدود ۵ میلیون نسبت به ۱۰ روز قبل ارزان تر شده است. پیش بینی فعالان بازار این است که این خودرو جای ۱۰ میلیون تومان ارزانی دیگر هم دارد چرا که اغلب متقاضیان پژو پارس برای خرید پژو پارس مدل TU۵ به بازار می آیند و وقتی پژو پارس بنزینی به آنها پیشنهاد می شود خیلی چک و چانه می زنند.
شایان ذکر است فعالان بازاری که مورد پرسش ما قرار گرفتند از بین خودروهای ارزان قیمت تر فقط به تیبا صندوق دار رای ارزان تر شدن تا شب عید ۱۴۰۰ دادند. این خودرو در حال حاضر ۱۱۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان فروخته می شود و پیش بینی ها حاکی از آن است که تا شب عید به ۱۱۵ میلیون تومان برسد. نکته جالب پایانی این که پراید جزو نامزدهای ارزان شدن تا شب عید نبود و به اعتقاد فعالان بازار با توجه به تقاضای همیشه حی و حاضر برای پراید ۱۳۱ ، این خودرو در محدوده قیمت کنونی خود یعنی ۱۰۸ میلیون تومان باقی خواهد ماند و اگر هم افت کند دوباره به این محدوده باز می گردد.
طبق این طرح، قیمتگذاری محصولات کمتیراژ به خودروسازان واگذار خواهد شد؛ اما تعیین بهای فروش پرتیراژها همچنان در اختیار شورای رقابت باقی میماند. این طرح البته از ابتدای سال آینده کلید خواهد خورد و میتواند مقدمهای باشد برای آزادی کامل بازار خودرو از بند نرخگذاری دستوری.
قیمت خودرو در ۱۴۰۰ آزاد میشود
طرح وزارت صنعت، معدن و تجارت برای اصلاح شیوه نرخگذاری خودروهای داخلی، گویا مورد موافقت ستاد اقتصادی دولت قرار گرفته و قرار است از ابتدای سال آینده به اجرا در بیاید. بر این اساس، تعیین قیمت محصولات کمتیراژ به خودروسازان واگذار میشود، اما نرخگذاری پر تیراژها همچنان در اختیار شورای رقابت خواهد بود. هدف صمت از این طرح، تامین نقدینگی موردنیاز خودروسازان برای تحقق شعار جهش تولید است و این وزارتخانه سودای رشد ۵۰ درصدی تیراژ را در سر میپروراند. در حال حاضر شورای رقابت مسوول تعیین نرخ تمام محصولات ایران خودرو و سایپا است و قیمت خودروها را بر اساس فرمول اختصاصی خود هر وقت صلاح بداند، تغییر میدهد. شیوه نرخگذاری شورای رقابت بارها مورد اعتراض فعالان صنعت خودرو قرار گرفته و آنها همواره بر آزادسازی قیمت بهعنوان راه اصلی خروج از زیان دهی و تامین نقدینگی موردنیاز خود برای تولید، تاکید کردهاند. از همین رو وزارت صمت بهعنوان متولی امور خودروسازان بزرگ کشور، از مدتها پیش بهدنبال تغییر شیوه فعلی قیمتگذاری خودرو بود و خبرها از این وزارتخانه حکایت از تدوین طرحی با نام اصلاح صنعت خودرو با محوریت جهش تولید داشت. هرچند وزارت صمت تا به امروز جزئیات دقیق طرح خود را رسانهای نکرده، با این حال آن طور که منابع آگاه عنوان میکنند، اساس آن بر پایه جهش تولید بوده و این جهش البته مشروط به پرداخت تسهیلات و همچنین تغییر شیوه قیمتگذاری است. طبق اخباری که آن زمان از وزارت صمت درز کرد، این وزارتخانه قصد داشت قیمتگذاری خودروهای کمتیراژ را به خودروسازان بسپارد، اما پر تیراژها کماکان توسط شورای رقابت نرخگذاری شوند. در مقطعی که وزارت صمت در حال نهایی کردن طرح خود بود، شورای رقابت پیش دستی کرد و خبر از آزادسازی قیمت ۱۸ خودرو کمتیراژ داد تا عملا راه را برای «صمت» و خودروسازان هموار کند. با این حال اما چون قیمت خودرو در بازار پس از هفتهها آرامش، رشد کرد، تصمیم شورای رقابت با موجی از انتقادات مواجه و وزیر صمت نیز اعلام کرد این شورا (در ماجرای آزادسازی قیمت کمتیراژها) بی تدبیری کرده است. با توجه به واکنش بازار خودرو به مصوبه شورای رقابت، وزارت صمت ترجیح داد فعلا طرح مشابه خود (واگذاری قیمت کمتیراژها به خودروسازان) را مسکوت نگه دارد تا اوضاع بازار آرام شود. هرچند بازار خودرو تنها دو سه روز در شوک آزادسازی قیمت کمتیراژها از سوی شورای رقابت قرار داشت، با این حال شورا نتوانست در مقابل انتقادات مقاومت کند و در حالی که قرار بود مصوبهاش از ابتدای بهمن اجرایی شود، آن را تعلیق کرد. شورای رقابت همزمان اما افزایش قیمت فصلی خودروها را نیز لغو و به خودروسازان اجازه نداد نرخ محصولات شان را در زمستان بالا ببرند، آن هم در حالی که از ابتدای امسال مقرر شده بود قیمت خودروهای داخلی هر سه ماه یک بار و با توجه به نرخ تورم بخشی افزایش یابد.
تعلیق این دو مصوبه در شرایطی بود که خودروسازان عنوان میکردند با بحران مالی مواجهند و توان پرداخت مطالبات قطعه سازان را ندارند و این موضوع میتواند تامین قطعات و تولید را مختل کند. اصلا اینکه وزارت صمت به فکر تغییر شیوه نرخگذاری خودرو افتاد، دقیقا همین مساله یعنی بحران مالی و کمبود نقدینگی خودروسازان در کنار تداوم زیان دهی آنها بود، زیرا اجازه نمیداد جهش تولید رخ بدهد. در حال حاضر نیز گویا آنچه وزارت صمت و دولت را مجاب به آزادسازی نصفه و نیمه قیمت خودرو کرده، همین چالش نقدینگی است. وزارت صمت بهدنبال تحقق شعار جهش تولید در خودروسازی است و خوب میداند که این اتفاق جز با تامین نقدینگی لازم و کافی رخ نخواهد داد. تامین نقدینگی نیز از دو مسیر اصلی رخ میدهد، یکی فروش محصولات به قیمت به اصطلاح عادله و دیگری از مسیر پرداخت تسهیلات بانکی. در این بین، گزینه پرداخت تسهیلات بانکی با توجه به دردسرها و محدودیتهایی که دارد، چندان مورد تایید وزارت صمت نیست و حتی خودروسازان نیز بارها تاکید کردهاند ترجیح شان، اصلاح شیوه نرخگذاری است نه دریافت وام. از سوی دیگر، با اعلام صورتهای مالی ۹ ماه امسال خودروسازان، مشخص شد زیان انباشته آنها از مرز ۴۰ هزار میلیارد تومان نیز گذشته است، موضوعی که فعالان صنعت خودرو میگویند ریشه آن در نرخگذاری دستوری قرار دارد. در نتیجه این دو ماجرا (چالش نقدینگی و تداوم زیان دهی خودروسازان) وزارت صمت به این نتیجه رسیده که چارهای جز اصلاح شیوه نرخگذاری دستوری ندارد و از همین رو طرح خود را مبنی بر واگذاری قیمت کمتیراژها به خودروسازان، به ستاد اقتصادی دولت ارائه داده و آن طور که منابع آگاه میگویند، مورد موافقت قرار گرفته است. این البته در حالی است که اجرای این طرح به ابتدای سال آینده موکول شده، زیرا دولت نمیخواهد در هفتههای پایانی سال، منحنی قیمت در بازار خودرو را به واسطه آزادسازی نرخ کمتیراژها، تحریک کند.
وزارت صمت و دولت حالا امیدوارند با اجرای طرح واگذاری قیمت خودروهای کمتیراژ به خودروسازان، چالش نقدینگی صنعت خودرو حل شده و به تبع آن، وعده جهش تولید در سال آینده محقق شود. گفته میشود با اجرای این طرح، خودروسازان قیمت محصولات کمتیراژ خود را متناسب با نرخ بازار آنها تعیین خواهند کرد و محصولات پر تیراژ نیز همچنان توسط شورای رقابت نرخگذاری میشوند. هرچند طبق گفته خودروسازان، قیمتهای شورای رقابت معمولا توام با زیان بوده و کفاف هزینههای تولید را نمیدهد، با این حال آنها این امکان را خواهند داشت که به واسطه اختیار قیمتگذاری کمتیراژها، زیان موردنظر را پوشش دهند. به عبارت بهتر، هرچند در حالت تفکیکی، همچنان تولید برخی از خودروهای داخلی از محل نرخگذاری دستوری توام با زیان خواهد بود، با این حال در مجموع روند ضرردهی شرکتهای بزرگ خودروسازی کند میشود.
استارت جهش تولید خودرو و تاثیر آن بر قیمت خودرو
آزادسازی نصفه و نیمه قیمت خودروهای داخلی اما صنعت و بازار خودرو را در سال آینده متاثر از خود خواهد کرد. این اتفاق در واقع نه تنها بر بازار اثر خواهد گذاشت، بلکه روند تولید و شاید کیفیت را نیز متحول خواهد کرد. با توجه به تجربههای قبلی، فردای روز اجرای آزادسازی قیمت خودروهای کمتیراژ، منحنی قیمت در بازار تحریک و این موضوع تنها مختص محصولات آزاد نشده نخواهد بود. خودروسازان خود نیز بارها تاکید کردهاند هر گونه آزادسازی، شوکهای ابتدایی در بازار را بهدنبال خواهد داشت، اما در ادامه و به واسطه افزایش تولید و عرضه، بازار از این شوکها عبور خواهد کرد. پیش بینی اولیه این است که قیمت خودروهای داخلی پس از اجرای مصوبه موردنظر روند افزایشی به خود خواهندگرفت، بنابراین باید منتظر ماند و دید آیا «صمت» و دولت این موضوع را تاب خواهند آورد یا تحت تاثیر انتقادات افکار عمومی، همین آزادسازی نصف و نیمه را نیز تعلیق میکنند.
اما مصوبه موردنظر به طور مستقیم بر روند تولید خودروهای داخلی اثر افزایشی خواهد داشت. هرچند سختیهای تحریم همچنان برقرار است، با این حال خودروسازان و قطعه سازان میگویند اگر نقدینگی لازم و کافی در اختیارشان باشد، توان تامین مواد اولیه و قطعات موردنیاز برای جهش تولید را خواهند داشت. بنابراین ازآنجاکه با آزادسازی قیمت خودروهای کمتیراژ، ورودی نقدینگی خودروسازان افزایش خواهد یافت، روند پرداخت مطالبات قطعهسازها هم تسریع میشود و توان تامین قطعات خارجی نیز بالاتر میرود. به تبع این اتفاقات، تولید سرعت بیشتری به خود خواهد گرفت و خودروسازان این امکان را خواهند داشت که در سال آینده تیراژشان را از مرز یک میلیون دستگاه عبور دهند. نکته دیگر اینجاست که با آزادسازی قیمت کمتیراژها، روند زیان دهی خودروسازان نیز کند خواهد شد، هرچند البته برای خروج کامل از مسیر ضرردهی، راهی جز حذف کامل نرخگذاری دستوری نیست.
در کنار تولید اما این احتمال وجود دارد که کیفیت نیز بهبود یابد، هرچند با توجه به تحریم، شاید خیلی نتوان روی آن حساب باز کرد. فعالان صنعت خودرو معتقدند نرخگذاری دستوری یکی از عوامل ضعف کیفی قطعات و خودروهای داخلی است و اگر این سیاست تعدیل یا لغو شود، توان بهبود کیفی وجود خواهد داشت. این ادعا در حالی است که هرچند نمیتوان اثر نرخگذاری دستوری بر کیفیت خودروها را منکر شد، اما به نظر میرسد تا وقتی تحریم هست و خودروسازان به قطعات درجه یک دسترسی ندارند، داستان ضعف کیفیت کماکان ادامهدار خواهد بود.
دو دستگی قیمت خودرو
با آزاد شدن قیمت خودروهای کمتیراژ و تداوم نرخگذاری پر تیراژها توسط شورای رقابت، اتفاق دیگری که در بازار خودرو رخ خواهد داد، دو دستگی قیمتی است. وقتی قیمت کمتیراژها آزاد شود، خودروسازان میتوانند نرخ آنها را بر اساس حاشیه بازار تعیین کنند، بنابراین فاصله قیمت کارخانه و بازار خودروهای موردنظر به شدت افت خواهد کرد. این موضوع همچنین سبب میشود دلالی و سوداگری در بازار خودروهای کمتیراژ جذابیت خود را از دست بدهد.
این در حالی است که بازار خودروهای پر تیراژ کماکان میزبان سوداگران خواهد بود، زیرا شورای رقابت قیمت کارخانهای آنها را نزدیک به نرخ بازار تعیین نخواهد کرد. با این حساب، طرح وزارت صمت نمیتواند پایانی باشد بر سوداگری در کل بازار خودرو، چه آنکه سوداگران وقتی از بازار خارج خواهند شد که هیچ خودرویی درگیر نرخگذاری دستوری نباشد.