کدخبر: 11877

سنگ جدید سر راه برجام| برجام به توافق می رسد؟

در تحولی دیگر، اکثریت دو حزبی سناتورهای آمریکا از جمله 16 دموکرات، چهارشنبه شب به یک طرح غیر الزام آور سنا رای دادند که مخالف ورود به توافقی با ایران است که فقط به برنامه هسته ای می‌پردازد و حذف نام سپاه پاسداران از لیست FTO را در بر داشته باشد.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در یک نشست توجیهی گفت «از آنجایی که بازگشت متقابل به پایبندی به برجام در وضعیتی نامشخص است، ایالات متحده اکنون به طور مساوی برای هر دو سناریوی توافق و عدم توافق آماده می شود».

 وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که همچنان بازگشت متقابل به برجام را در راستای منافع امنیت ملی ایالات متحده در نظر دارد. اما در صورتی که مجبور باشد مسیر دیگری را دنبال کند، آماده است و در حال رایزنی با متحدان است. ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری به خبرنگاران گفت: «ما می دانیم که وضعیت موجود نمی تواند برای مدت طولانی دوام بیاورد. بنابراین، یا در موقعیتی قرار خواهیم گرفت که به پایبندی به برجام بازگردیم... یا باید مسیر دیگری را دنبال کنیم».

بر اساس گزارش رویترز، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در یک نشست توجیهی گفت «از آنجایی که بازگشت متقابل به پایبندی به برجام در وضعیتی نامشخص است، ایالات متحده اکنون به طور مساوی برای هر دو سناریوی توافق و عدم توافق آماده می شود».

در تحولی دیگر، اکثریت دو حزبی سناتورهای آمریکا از جمله 16 دموکرات، چهارشنبه شب به یک طرح غیر الزام آور سنا رای دادند که مخالف ورود به توافقی با ایران است که فقط به برنامه هسته ای می‌پردازد و حذف نام سپاه پاسداران از لیست FTO را در بر داشته باشد.

بر اساس گزارش پالتیکو، رای نهایی در مورد این طرح 62 رأی موافق به 33 رأی مخالف بود و این پیام نمادین را به کاخ سفید داد که هر توافق هسته ای جدید باید به زعم آن‌ها بهتر و قوی‌تر از توافق 2015 باشد.

این اقدام که خواستار رسیدگی به طیف گسترده‌تری از فعالیت‌های ایران است توسط سناتور جیمز لنکفورد عنوان بخشی از بررسی سنا در مورد قانون نوآوری و رقابت ایالات متحده با هدف مقابله با چین (USICA) ارائه شد. جمعی از سناتورهای دموکرات چون چاک شومر رهبر اکثریت سنا، ریچارد بلومنتال، کوری بوکر، بن کاردین، کریس کونز، کرستن گیلیبراند، مگی حسن، جو منچین و ... به این طرح رأی دادند.

بنا بر گزارش ها، این اقدام در سنا به موضوعی مورد مناقشه تبدیل شده بود و برخی از دموکرات ها در تلاش برای جلوگیری از رای گیری بودند. گفته می شود که لنکفورد تهدید کرده است که روند رسیدگی به این لایحه را در سنا مسدود خواهد کرد، مگر اینکه رأی گیری در مورد این اقدام تضمین شود.

سناتور کریس مورفی ، حامی برجام گفت که «این طرح از سنا می‌خواهد تا سیاست دولت ترامپ در قبال ایران را تأیید کند، سیاستی که به گفته او، «یک شکست کامل و تمام عیار» در تعقیب «توافق جامع افسانه‌ای» بود.

تمدید تعلیق احیای برجام

برجام

از سوی دیگر در حالی که بن بست در مذاکرات تعلیق شده برای احیای برجام برای دومین ماه ادامه می‌یابد، یک منبع نزدیک به مذاکرات مدعی است که «ایران در اوایل بهار امسال حداقل تمایل آزمایشی برای در نظر گرفتن نوعی تعهد متقابل را در ازای حذف سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران از لیست [ادعایی] سازمان‌های تروریستی خارجی وزارت خارجه آمریکا (FTO) نشان داد، اما سپس، احتمالاً تا حدی به دلیل اینکه ایران متوجه شد این تعهد عمومی خواهد شد، از هرگونه تعهد متقابل -مانند توافق برای هدف قرار ندادن مقامات (سابق) یکدیگر- خودداری کرد».

لارا روزن خبرنگار آمریکایی در حساب کاربری ساب‌ستک خود –دیپلماتیک- گزارش داد: مقامات آمریکایی و اروپایی اشاره کردند که آنچه رخ داده است بسیار پیچیده تر از آن است و خلاصه همه آنچه را که پیش آمده است نشان نمی دهد، اما از توضیح بیشتر خودداری می کند. یک دیپلمات غربی درگیر در مذاکرات هسته ای گفت: «فکر نمی کنم هرگز توافق کاملی وجود داشته باشد. وضعیت دشوار است زیرا ارتباطات از طریق واسطه‌ها انجام می‌شود و هرگز شفافیت کامل وجود ندارد».

این گزارش می‌افزاید، یک مقام ارشد آمریکایی هفته گذشته گفت: «ایرانی ها از ما می خواستند که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را از لیست FTO حذف کنیم. و ما به آنها گزینه‌های زیادی برای امتیازات غیرهسته‌ای و تعهداتی که در ازای آن می‌توانستند بدهند، دادیم. ایرانی ها ظاهراً گفتند نه». این مقام آمریکایی ادامه داد: آنها همچنان گزینه ای برای بازگشت به توافق اصلی بر اساس انطباق در ازای انطباق دارند».

ارسال نظر: