کدخبر: 11224

آمریکا جواب برجام را داد| توافق می شود یا نه؟

پیام‌های دریافتی (از طرف واشنگتن) که از طریق انریکه مورا (هماهنگ کننده مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا) در هفته‌های گذشته ارسال شد، از ارائه راه‌حل‌هایی که می‌تواند منجر به توافق شود، فاصله زیادی دارد.

در حالی‌که تهران بر درخواست خود مبنی بر «حذف نام سپاه پاسداران از لیست سیاه [ادعایی] FTO» پافشاری می‌کند و واشنگتن را مسئول تأخیر در توافق احتمالی می‌داند، کاخ سفید مدعی است مسئله یادشده موضوعی فراتر از برجام است و مستلزم مذاکرات فرابرجامی است. درحالیکه تهران واشنگتن را مسئول طولانی شدن بن‌بست مربوط به مذراکرات احیای برجام می‌داند، خبرگزاری فرانسه گزارش داد که به نظر می رسد که ایالات متحده روز دوشنبه درخواست کلیدی ایران برای حفظ توافق هسته‌ای را رد کرده است.

رد و بدل پیام ادامه دارد

سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفت که بیش از یک موضوع بین ایران و ایالات متحده در حال بررسی است. او در نشست خبری به خبرنگاران گفت: «پیام‌های دریافتی (از طرف واشنگتن) که از طریق انریکه مورا (هماهنگ کننده مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا) در هفته‌های گذشته ارسال شد، از ارائه راه‌حل‌هایی که می‌تواند منجر به توافق شود، فاصله زیادی دارد».

خطیب‌زاده گفت: «ایالات متحده مسئول این تأخیرها است، زیرا آنها وقت خود را صرف پاسخگویی می کنند». او همچنین افزود که مورا به رد و بدل پیام میان ایران و آمریکا ادامه می‌دهد.

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در پاسخ به سوالی درباره پافشاری ایران بر حذف نام سپاه پاسداران از لیست سیاه [ادعایی] سازمان‌های تروریستی خارجی (FTO) وزارت خارجه آمریکا، مدعی شد: «اگر ایران خواهان لغو تحریم‌هایی است که فراتر از برجام هستند، باید به نگرانی‌های ما که فراتر از برجام است رسیدگی کنند».

پرایس به خبرنگاران گفت: «اگر آن‌ها نمی‌خواهند از این گفتگوها برای حل و فصل دیگر مسائل دوجانبه استفاده کنند، ما مطمئن هستیم که می‌توانیم خیلی سریع درباره برجام به تفاهم برسیم و اجرای مجدد خود توافق را آغاز کنیم».

جنگ اوکراین نباید منجر به غفلت از احیای برجام شود

بنا به گزارش اکوایران، آکشای ویکرام مشاور سیاست هسته ای در اندیشکده «سیاست‌خارجی برای آمریکا»، و ساموئل هیکی تحلیلگر مرکز کنترل تسلیحات و عدم اشاعه در مطلبی برای بیزنس‌اینسایدر با اشاره به انتقادهای اخیر مفسران غربی نسبت به نقش روسیه در توافق احتمالی، نوشته‌اند که جنگ پوتین در اوکراین دلیلی برای دست کشیدن از احیای برجام نیست و اساساً نقش فرعی مسکو در توافق، بهای ناچیزی برای تضمین رفع بحران کنونی و عدم مواجهه با تبعات ناگوار و غیرقابل‌پیش‌بینی ناشی از فروپاشی توافق است.

تجدید توافق هسته ای ایران بهترین راه برای جلوگیری از فاجعه‌ای است که می‌تواند بزرگتر از جنگ اوکراین باشد. به لطف ماه‌ها دیپلماسی پرزحمت، یک توافق برای احیای برجام در دیدرس است. با این حال، مخالفان این توافق اعتراض جدیدی را مطرح کرده‌اند: این که این معامله به نوعی نامشروع است زیرا روسیه در آن دخیل است.

بهانه جدید شاهین‌های واشنگتن

نویسندگان می‌افزایند: اگرچه چندجانبه گرایی برجام کلید اثربخشی آن بود، اکنون این مزیت به عنوان یک نقص مشخص می‌شود. سناتور جمهوری‌خواه آیداهو، جیم ریش عضو کمیته روابط خارجی، هفته گذشته گفت: «آقای رئیس جمهور، شما تنها کسی هستید که در آمریکا با روس‌ها تعامل می‌کنید. تعامل با روس ها را متوقف کنید. نگذارید آنها برای ما مذاکره کنند». دیگر سناتور جمهوری‌خواه لیندسی گراهام نظرات مشابهی را در فاکس‌نیوز مطرح کرد و گفت: «این دیوانه کننده است که روس ها واسطه باشند».

اگر حقیقت داشت دیوانه کننده بود. اما به سادگی اینطور نیست. واسطه واقعی بین آمریکا و ایران، نه روسیه بلکه اروپایی‌ها هستند، آنها خستگی ناپذیر کار کرده‌اند، هم برای نجات توافق از فروپاشی کامل در دوران ترامپ و هم برای تسهیل احیای برجام و ورود مجدد ایالات متحده به آن در دولت بایدن. تضعیف کمک های آنها فقط بی احترامی به آنها به عنوان متحدان ایالات متحده نیست – بلکه امتیازی پوچ برای روسیه است که واقعیت را نادرست نشان می‌دهد.

ارسال نظر: